Üdvözöljük a köszvényről szóló betegtájékoztató oldalunkon!

Az egészség mindannyiunk számára az élet talán legfontosabb kincse. Ám sajnos, életünk során sokan találkozhatunk olyan egészségügyi kihívásokkal, mint például a köszvény. Ez a krónikus betegség nem csak roppant fájdalmas és kellemetlen, hanem ha nem kezelik megfelelően, súlyos szövődményekhez is vezethet! A Menta Egészségközpont betegtájékoztató oldalán törekszünk arra, hogy megismerje a köszvény tüneteit és kezelési lehetőségeit, hogy ezzel is segítsük a legjobb életminőség kialakításában.

Érdemes tudnia, hogy bár a köszvény sokakat érinthet, nem mindenkinek ugyanazok a tünetei vagy szövődményei, viszont az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés, életmódváltás nagyon fontosak a betegség hatékony kezelése érdekében. Ezen az oldalon átfogó tájékoztatást talál a köszvényről, annak tüneteiről, kezelési lehetőségeiről és a legfontosabb lépésekről, melyeket Önnek is fontos megtennie egészsége érdekében!

Az oldal összeállítását Dr. Áts Katalin reumatológus főorvosunk végezte, akinek szakértelmére és tapasztalatára bizalommal támaszkodhat a köszvény diagnózisában és kezelésében egyaránt.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, vagy szakorvosi vizsgálatra és kezelésre van szüksége, foglaljon időpontot Dr. Áts Katalin reumatológusunkhoz, aki holisztikus szemlélettel és empátiával segíti mielőbbi gyógyulását.

A KÖSZVÉNY TÜNETEI

Melyek a leggyakoribb tünetei a köszvénynek?

A köszvény egy krónikus purin (ételekben lévő szerves vegyület, melynek bontása során keletkezik a húgysav) anyagcsere zavar, melyet a húgysav kristályok lerakódása okoz a szervezetben. Ennek következtében a betegek gyakran tapasztalhatnak olyan tüneteket, mint:
.

  • hirtelen, sokszor éjszaka fellépő, súlyos ízületi fájdalom, leggyakrabban a nagylábujj területén,
  • az érintett ízület pirossá, duzzadttá és forróvá válik,
  • szinte a takaró érintése is elviselhetetlen,
  • láz és általános rossz közérzet,
  • az ismétlődő köszvény-rohamok során az ízületek károsodása is bekövetkezhet.

Hol jelenhetnek meg a tünetek?

Bár a nagy lábujj ízülete a leggyakrabban érintett, a köszvény tünetei más ízületekben is jelentkezhetnek, például a bokában, térdben, csuklóban vagy ujjakban.

Mi okozza a köszvényt?

A köszvény azáltal alakul ki, hogy a vérben a húgysavszint emelkedik, és húgysavkristályok keletkeznek, amelyek kicsapódnak és lerakódnak az ízületekben és környezetükben. Ennek okai lehetnek örökletes tényezők, de az étrend, az alkoholfogyasztás, az elhízás, illetve bizonyos gyógyszerek szedése is befolyásolják.

Mi az a “köszvény roham”?

A köszvényes roham a hirtelen kialakuló, súlyos fájdalom és gyulladás állapota, amely az ízületekben jelentkezik, és néhány órától néhány napig is eltarthat. A köszvény-rohamok idővel ismétlődhetnek, és az ízületek tartós károsodásához vezethetnek.

Kihez forduljon, ha a fenti tüneteket tapasztalja magán?.

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli magán, javasolt reumatológus szakorvos mielőbbi felkeresése, aki a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési lehetőségek meghatározásában nyújthat segítséget Önnek!

Ne veszítsen időt, kerüljön mielőbb megfelelő szakemberhez!

A reumatológus segíthet a köszvény diagnózisának felállításában, a megfelelő kezelési terv kidolgozásában, és a tünetek enyhítésében. A korai diagnózis és kezelés fontos a köszvény szövődményeinek megelőzése és a betegség megfelelő kontrollja szempontjából!

Kiket érint a köszvény?

A köszvény kialakulásának esélye magasabb bizonyos társbetegségek és egyéb tényezők jelenlétében. Mik lehetnek ezek?

.

  • Magas húgysavszint: A legfontosabb kockázati tényező a magas vér húgysavszint (hiperurikémia), mivel a köszvény oka a húgysav kristályok kicsapódása, lerakódása az ízületekben. Ha valaki rendszeresen magas húgysavszinttel küzd, akkor nagyobb az esélye a köszvény kialakulásának. Férfiak magasabb húgysavszinttel rendelkeznek.
  • Cukorbetegség: A cukorbetegség (diabetes) és az inzulinrezisztencia összefüggésben lehetnek a köszvény kialakulásával, mivel ezek a betegségek közvetve megzavarhatják a húgysav kiválasztását, ugyanakkor a köszvényes betegekben gyakrabban alakul ki cukorbetegség.
  • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás (hipertónia) és a köszvény gyakran társulnak egymáshoz, és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek is növelhetik a húgysavszintet.
  • Elhízás: Az elhízás fokozza a köszvény kialakulásának esélyét, a magas purintartalmú étrend növeli a húgysavszintet és a köszvényes rohamok gyakoriságát.
  • Örökletes tényezők: Ha a családjában előfordult köszvény, akkor az öröklött hajlam is növelheti a kialakulás esélyét.
  • Alkoholfogyasztás: Az alkohol fogyasztása, magas purintartalma miatt (főként a sör) különösen túlzott mennyiségben, növelheti a húgysavszintet és a köszvény kialakulásának esélyét.
  • Néhány gyógyszer: Bizonyos gyógyszerek, például tiazid típusú vízhajtók (diuretikumok) és az aszpirin, hozzájárulhatnak a húgysavszint emelkedéséhez, ami a köszvény kockázatát növeli.
  • Krónikus vesebetegség: A vesebetegség vagy a vesekőképződés is növelheti a köszvény esélyét, mivel a vesék a húgysav kiválasztásában is kulcsfontosságúak.
  • Táplálkozás: A húgysavszint emelkedését elősegítheti a vörös húsban, belsőségekben, tenger gyümölcseiben és alkoholban gazdag étrend.

Fontos megjegyezni, hogy a köszvény kialakulása és lefolyása az egyedi tényezők miatt minden esetben eltérő lehet. Ha Önnek vagy valakinek a családjában a fent említett kockázati tényezői jelen vannak, és gyanúja van köszvényre, akkor fontos orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A kezelőorvos segíthet az egyéni kockázatbecslésben és a személyre szabott kezelési stratégia meghatározásában.

Ismerje meg reumatológus főorvosunkat!

Dr. Áts Katalin reumatológus magánrendelése

Dr. Áts Katalin

reumatológus főorvos

Orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán szerezte 2001-ben. Végzését megelőzően, mint tudományos diákkörös, azt követően pedig szakképzése részeként az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben (ORFI) gyarapíthatta tudását, és itt sajátította el a reumatológiai betegellátáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. A magyar követelménynek megfelelő reumatológia szakvizsga letétele mellett az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) 2 éves angol nyelvű szakképzését is elvégezte.
Az évek során folyamatos továbbképzéseken bővítette tudományos és gyakorlati tudását. Kifejezetten érdeklődéssel fordul az újfajta diagnosztikus és terápiás eljárások irányába, s amit lehetséges ezekből felhasznál mindennapi munkája során is.
Érdeklődési területe az általános reumatológiai kórképek (ízületi gyulladás, csontritkulás, köszvény) mellett a mozgásszervek ultrahang vizsgálata és az ultrahang vezérelte beavatkozások. A reumatológiai kórképek kezelésének különféle gyógymódjai is érdekelik, így például a változatos injekciós és kinesio-tape technikák, orvosi lézer kezelés, valamint az MD kollagén terápia.
Mivel fontosnak tartja betegei lelki támogatását is, 2019-ben elvégezte a Modern Alkalmazott Pszichológiai Akadémia CBT (kognitív viselkedésterápia) képzését, így terapeutaként is segíteni tudja a hozzá fordulók komplex ellátását.

Időpont foglalás

Foglaljon egyszerűen, gyorsan időpontot reumatológus főorvosához!

Menta Ortopédiai Egészségközpont elérhetőségei, árak

Cím: 1126 Budapest, Brassai Sámuel u. 16.
Nyitvatartás: 09:00-20:00
Telefonon: +36 70 504 9576  (Amennyiben nem sikerül telefonon elérni rendelőnket, később visszahívjuk Önt!)

Szakorvosi vizsgálatok díját itt találja >>

Hogyan történik a köszvény kivizsgálása?

A köszvény diagnózisa általában az alábbi lépéseken keresztül történik:

  1. Betegvizsgálat kórelőzmény felvételével: Reumatológus szakorvosunk elsőként megvizsgálja az érintett ízületeket és kikérdezi a beteget a tüneteiről.
  2. Laboratóriumi vizsgálatok: Vérvétel során meghatározható a húgysavszint, de szükség lehet egyéb laborvizsgálatra is, melyet kezelőorvosa egyénre szabottan kérni.
  3. Képalkotó vizsgálatok: Szükség esetén röntgen, ultrahang vagy MRI vizsgálatokra is igény lehet, melyek segítségével az ízületekben kialakult károsodások is láthatók.

Hogyan történik a köszvény kezelése?

Ebben Önnek döntő szerepe van!

  • Köszvény kezelése házilag: jelentős szerepe van az életmódbeli változtatásoknak nemcsak a köszvény, hanem a társbetegségek komplex kezelésében. Az alkoholbevitel mérséklése, a magas purin tartalmú ételek kerülése, a testsúly csökkentése, és a rendszeres testmozgás segít a köszvény kialakulásának és meglévő betegség esetén a további rohamok megelőzésében. Ehhez a későbbiekben diétás tanácsot is olvashat oldalunkon!
  • Köszvény tüneti kezelése, rohamoldó kezelés: A köszvény-rohamok során speciális fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők enyhíthetik a tüneteket.
  • Köszvény gyógyszeres kezelése, fenntartó kezelés: A húgysavszint csökkentésére irányuló gyógyszerek, például allopurinol vagy febuxostat, segíthetnek a köszvény-rohamok gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében.
Köszvény kezelési lehetőségei

Reméljük, hogy ez a tájékoztató segítséget nyújt Önnek a köszvény megértésében és kezeléséhez szükséges életmód kialakításában. Amennyiben további kérdése vagy aggodalma van, kérjük, forduljon reumatológus szakorvosunkhoz, aki részletes tájékoztatást és egyénre szabott kezelési tervet állít össze Önnek!

Mi történik akkor, ha nem kezelik időben a köszvényt?

A kezeletlen köszvény súlyos szövődményekhez vezethet, amelyek jelentősen ronthatják az életminőségét és az egészségi állapotát! Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos köszvény szövődményt:

.

  • Ismétlődő köszvény-rohamok: az ismétlődő köszvény-rohamok a betegség progressziójához vezethetnek, és további ízületi és egyéb szervi károsodást okozhatnak.
  • Ízületi károsodás: a köszvény miatt kialakuló gyulladásos reakciók és esetleges köszvényes csomók (tofuszok) hosszú távon az érintett ízületek károsodásához vezetnek. Az ízületi károsodás végül az ízületek deformitását és mozgáskorlátozottságot okoz.
  • Tofuszok: a köszvény húgysavkristályok lerakódását eredményezheti az ízületekben és a környező szövetekben, ami kemény, kis csomók (tofuszok) kialakulásához vezethet. A tofuszok a bőr alatt, többnyire az ízületek környékén alakulnak ki (de előfordulhatnak például a fülön is), és fájdalmat okozhatnak, kifekélyesedhetnek.
  • Vesekárosodás: A húgysavkristályok lerakódása a vesékben vesekő, veseelégtelenség kialakulásához vezethet.
  • Szív- és érrendszeri problémák: a köszvény a húgysavszint emelkedésével jár, és ez a szív- és érrendszeri problémák, például magas vérnyomás, szívbetegség és érelmeszesedés kockázatát is növelheti.
  • Csontritkulás: A köszvény miatt csökkenhet a beteg aktivitása, a fájdalom miatt kerülheti a mozgást, valamint a gyulladásos és immunológiai folyamatok együttesen csontritkuláshoz (osteoporosis) vezethetnek.
  • Életminőség romlása: a köszvény a fájdalom, mozgáskorlátozottság, társbetegségek és szövődmények fennállása miatt megfelelő kezelés nélkül csökkent életminőséggel járhat.

Összefoglalásként

  • Alacsony zsírtartalmú tejtermékek és zöldségek, tojás, cseresznye, meggy, eper, C-vitamin, és olajos magvak (dió, mogyoró), teljes kiőrlésű liszt fogyasztása előnyösnek mutatkozik köszvény fennállása esetén.
  • A vörös húsok, tenger gyümölcsei, spárga, cukrozott és alkoholos italok (főként sör és tömény) bevitele kerülendő.
  • A mozgás (úszás, séta, nordic walking) kedvező hatású.
  • A hosszútávú egészségmegőrzés érdekében fontos a dohányzás elhagyása, a megfelelő folyadékbevitel és a társbetegségek időben történő kezelése!

A Menta Egészségközpontról

A mozgásszervi, reumatológiai betegségekben szenvedő páciensek életminőségét, gyógyulását nagyban meghatározza az orvos-beteg együttműködése, valamint hogy mikor kerül sor a megfelelő diagnosztizálásra és a gyógyulásukhoz szükséges kezelésre.

A Menta Egészségközpontban célunk, hogy ezt a várakozási időt minél inkább lecsökkenthessük, ezáltal magas színvonalú ellátást kaphasson jelentősen rövidebb időn belül, illetve, hogy a korábbi leletei áttanulmányozása és a manuális vizsgálat mellett elegendő idő jusson kérdéseinek megválaszolására, és – lehetőség szerint – élethelyzetéhez és igényeihez mérten együttesen alakítsuk kezelését és rehabilitációját.” – Dr. Perlaky Tamás és Dr. Skaliczki Gábor ortopéd sebészek, a Menta Egészségközpont alapítói.

IDŐPONT FOGLALÁS

Ne várjon tovább! Foglaljon időpontot reumatológus főorvosunkhoz!

Telefon: +36 70 504 9576

Figyelem!
Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt! Egyénre szabott kezelési javaslatért, kérjük forduljon szakorvosainkhoz!

Az oldalt lektorálta: Dr. Áts Katalin reumatológus főorvos
Lezárás dátuma: 2023. november 13.